Hydrogen as primary energy carrier

Slimme distributie

De waterstofturbine van HYGRO, de eerste in zijn soort, staat op het punt gedemonstreerd te worden op het windturbinetestveld van het EWEF (voorheen ECN, tegenwoordig TNO) in de Wieringermeer.

De groene, betaalbare waterstof wordt gedistribueerd naar het tankstation AVIA Marees in Wieringerwerf langs de snelweg A7. Deze locatie wordt ook gebruikt als hubstation om bundels waterstofcilinders op druk te brengen. Deze bundels onder hoge druk worden gebruikt als opslag om ondanks wisselende windsnelheden, een stabiele aanvoer te garanderen. En ook als distributiemiddel naar andere tankstations te fungeren. De hoge druk in de bundels maakt de satellietstations kostenefficiënter, aangezien extra compressie aldaar niet nodig is. De hub & satelliet-strategie van HYGRO is dus slim en kosteneffectief, net als de waterstofturbine.

Gasunie is van plan een nationale waterstofgaspijpleidinginfrastructuur aan te leggen. Zo kunnen in de toekomst ook waterstofwindparken worden aangesloten. Het hub & satelliet concept zal altijd naast of in aanvulling op de pijpleidinginfrastructuur worden gebruikt. Aangezien niet alle turbines en tankstations altijd in de nabijheid van pijpleidingen liggen. En opslag en druk wel altijd nodig zijn bij wind- en tankstations.

X close

X close

Stuur HYGRO een bericht

Blijf op de hoogte en ontvang HYGRO updates via E-mail

Aanverwante expertises

Aanverwante pagina's

Blijf op de hoogte en ontvang HYGRO updates via E-mail