Hydrogen as primary energy carrier

Project haalbaarheidsstudie offshore waterstofturbine

HYGRO is de drijvende kracht achter een consortium van zes partijen die gezamenlijk werken aan een haalbaarheidsstudie voor een demonstratiemodel van een offshore waterstofturbine in Rotterdam.

TNO, Boskalis, Visser & Smit Hanab, MHI Vestas Offshore Wind, SoluForce en HYGRO werken samen aan een ongekende integratie van technologieën. Door middel van de integratie van waterelektrolyse in een offshore windturbine wordt de windenergie direct omgezet in waterstof en vervolgens via hogedruk composiete pijpleidingen aan land gebracht.

Waterstof is de toekomst

Volgens onze directeur business development Jan-Willem Langeraar, genereert deze oplossing 40% meer energie die vervolgens tegen 35% lagere kosten aan de eindgebruiker wordt geleverd - in vergelijking met windturbines die elektriciteit aan het net leveren. Langeraar zegt dat waterstof de toekomst heeft: "Door de synergie tussen turbine, elektrolyse en pijpleidingen wordt waterstof steeds betaalbaarder en zal het binnenkort goedkoper zijn dan elektriciteit en diesel."

Een demonstratie turbine in de haven van Rotterdam

Met de SES-subsidie gaat HYGRO op zoek naar een geschikte locatie voor haar demonstratieturbine, die na de studie is gepland in de Rotterdamse haven. Het havengebied is uitermate geschikt aangezien de aanwezige industrie de waterstof uit de proeffase meteen kan gebruiken. "Als de turbines uiteindelijk op zee komen te staan, is de Rotterdamse haven met zijn enorme overslag en industriële bedrijvigheid ook de meest logische locatie om onze waterstof aan land te laten komen", aldus Langeraar. Naast het vinden van een geschikte pilotlocatie zal na de haalbaarheidsstudie aanvullend engineeringwerk nodig zijn. Dit om er zeker van te zijn dat grootschalige productie van de turbines in een later stadium zonder technische problemen verloopt.

Stuur HYGRO een bericht

Blijf op de hoogte en ontvang HYGRO updates via E-mail

Aanverwante expertises

Aanverwante pagina's

Blijf op de hoogte en ontvang HYGRO updates via E-mail